Top 10 Berlin

Selv om jeg skriver “Top 10 Berlin”  er der ikke en egentlig inddeling af hvad der er et og ti, rækkefølgen er tilfældig og selvfølgelig ting vi har oplevet selv. Så fremtidige besøg i Berlin kan sagtens “rykke rundt” på Top 10 Berlin eller resultere i nye Top 10 Berlin ting!

Top 10 Berlin – TV-Tårnet

TV-Tårnet kunne faktisk have 2 pladser i top 10, både et dag- og aftenbesøg, 2 fantastiske oplevelser der er vidt forskellige. TV-tårnet ligger midt i Berlin på Alexanderplatz og er 368 meter højt. TV-tårnet er Tysklands højeste bygning. Selv om tårnet er så højt kommer man dog “kun” op i 209 meter eller 211 meter, det sidste er en restaurant der drejer rundt (en omgang tager en halv time). Alt varmt mad der serveres i TV tårnet transporteres altid mindst 200 meter, da tilberedningen af hensyn til brandsikkerheden foregår ved landjorden. Koster ca. 12 euro at stige til vejrs i TV tårnet. Panorama udsigt fra TV tårnet

Top 10 Berlin - TV-tårnet

Top 10 Berlin – Rigsdagsbygningen

Rigsdagsbygningen, eller nærmere kuplen er som TV-tårnet en oplevelse med en fantastisk udsigt. Husk at bestille tid hjemmefra, samt have pas med. Sikkerheden er en lufthavn værdig. Det er gratis at besøge Rigsdagsbygningens kuppel.

Top 10 Berlin - Rigsdagen

Top 10 Berlin – Brandenburger Tor

Den gamle byport midt i Berlin skal bare ses. Det er her det sker når noget sker i Berlin. Det kan være storskærme når Tysklans spiller vigtige landskampe ved EM og VM. Vi var der da Tyskland smadrede Brasilien i 2014, fantastisk oplevelse! Også nytårsaften skulle være totalt vild. Men ud over de tidspunkter er Brandenburger Tor et sted man absolut skal en tur forbi. Brandenburger Tor ligger i kanten af Tiergarten tæt på Rigsdagen. Ved Brandenburger Tor skal man ud over porten opsnuse stemningen, samt ligge mærke til de “skævt placerede brorsten i vejen vest for porten. Det er her muren gik (De brosten er faktisk hele vejen rundt hvor muren gik). Pariser Platz, øst for porten har også en helt fantastisk stemning, der bare skal opleves

Top 10 Berlin - Brandenburger Tor

Top 10 Berlin – Olympia Stadion

Stort, stort, stort og vildt, absolut et besøg værd. Olympia Stadion, der selvfølgelig består af det gamle fodbold/atletik stadion og bl.a. svømmestadion ligger i det tidligere Vestberlin og selv om det ligger lidt ud fra Bymidten går der tog lige til Stadion (Stationen hedder endda Olympia selvfølgelig). Olympia stadion ligger i AB zonen hvad tog angår. Ud over dette fantastiske stadion er der hele den olympiske by, med bl.a udsigtstårn i den vestlige ende. Entréen på stadion er 5 euro (med berliner welcomecard) og for at komme op i tårnet er der yderligere en pris på 4 euro. Sidste gang vi var på Olympia Stadion kunne man ikke gå frit, men skulle have en guidet tur. Håber det var fordi der var koncert om aftenen og man ikke ønskede nogle gemte sig på området.

Top 10 Berlin - Olympia Stadion

Top 10 Berlin – Potsdamer Platz

Fårste gang man ser Potsdamer Platz mister man helt vejret – Det er vildt. Udover de fantastiske bygninger, Her tænkes især på Sony Center, det er vildt, er der på Potsdamer Platz panorama Punkt og selv om man kun kommer op i 95 eller 100 meter (TV-tårnet er 209-211 meter) er der fantastisk udsigt og Panorama Punktet er faktisk bedre at fotografere fra, da man er uden for og ikke skal tage billeder gennem et vindue som i TV-tårnet. På Potsdamer Platz er der også Potsdamer arkaden og Vapiano. Vapiano er en spændende italiensk restaurant med rimelige priser (2×2 fad øl og 2 menuer = 26 Euro!). Der ligger mindst 5 Vapiano’er i Berlin På Potsdamer Plats ligger der også Legoland, det har vi dog ikke set. Potsdamer arcaden har en entre på ca. 7 euro.

Top 10 Berlin - Potsdamer platz

Top 10 Berlin – Bernauer Strasse

Har man ikke besøgt Bernauer Strasse har man ikke været i Berlin! Her ligger mauerpark og et mur dokumentarcenter. Fra dokumentarcentret der der en udsigtsplatform hvor man kan se hvordan det så ud med dobbeltmuren og ingenmandsland. Begge ting noget der skal opleves og en ting mere. Her ligger et mur kapel, som er en lille kirke der er bygget op hvor der lå en stor kirke i ingenmandsland. den oprindelige kirke blev bortsprængt af DDR i 80’erne. Omridset af den oprindelige kirke er vist i jorden omkring den nye kirke med et metalbånd der nærmest er fræset ned i jorden og/eller fliserne. Kirken ligger lidt fra selve centret. Begge steder er der ingen entré

Top 10 Berlin - Bernauer Strasse

Top 10 Berlin – Kaiser Wilhelm gedächtniskirche

Pudderbøtten og læbestiften ligger på Kurfürstendamm og er kælenavnet for den nye kirke der erstatter den gamle Kaiser Wilhelm gedächtniskirche. Kirkeruinen har det sidste årstid været pakket ned enten fordi der bygges meget i området eller fordi den er under restauration. De var i efteråret 2014 færdige med renovering af kirkeruinen, nu var det den “nye” kirke der stod for tur med renovering.  Husk endelig at gå et smut inden for i den nye kirke, lyset er helt fantastisk derinde. Tæt ved ruinen ligger Europacenter og KaDeWe der begge er indkøbscentre. Kadewe er luksus (og ret dyrt), men skal opleves. Kan du huske Christiane F.? så kan du også se højhuset med Mercedes logoet på toppen og Zoologisher Garten (Bahnhof Zoo) banegården, begge er steder hvor stor del af filmen foregik. Kirken er en af de ting alle kender under kælenavnene pudderbøtten og læbestiften – Se kirken og gæt selv hvofor navnet.  

Top 10 Berlin - Kirkeruin

Top 10 Berlin – Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er en af de mest berømte grænseovergange under den kolde krig, i 1961 holdt amerikanske og sovjetiske tanks overfor hinanden og Berlin blev kaldt “Verdens farligste sted”. idag står skillerhuset der endnu og der er endda et murmuseum der viser rekvisitter fra menneskers forskellige flugtforsøg som f.eks. en bil der var isoleret med beton, en bil der var skjult rum bag reservehjulet til at smugle folk fra øst til vest, samt en luftballon og symaskinen hvor ballonen blev syet på. Et spændende museum, men det vildeste ved Checkpiont Charlie er stemningen der er i området. Det koster ca.  100 kr. at se museet.

Top 10 Berlin - Checkpoint Charlie

Top 10 Berlin – Eastside Gallery

Gå en tur langs med muren og se hvordan grafittimalerne har været kreative. En lang tur gennem Berlin’s myere historie og hvor man virkelig får et indtryk af muren. Er det længst stykke bevaret “Berlinermauer”, Billedet er af Molelülemenner, de er placeret i Spree tæt på Eastside Gallery

Top 10 Berlin - Eastside Gallery

Top 10 Berlin – Berliner Kindl Schultheiss Brauerei

Top 10 Berlin – sidste oplevelse er måske den fedeste, bryggeritur med ølprøvesmagning på Berliner Kindl Schultheiss Brauerei. I 2006 blev bryggerierne Beliner Kindl Brauerei og Berliner Schultheiss-Brauerei slået sammen til Berliner Kindl Schultheiss Brauerei En voksen oplevelse, en guidet tur kan eventuelt sluttes af med ølsmagning og mad (Skal der spises skal man absolut bestille hjemmefra).
Link til bestilling af besøg/prøvesmagning/spisning

Top 10 Berlin - Berliner Kindl

Top 10 Berlin – Det er kun nolge få af de muligheder Berlin giver sine besøgende mulighed for at opleve – Mange af tingene i Top 10 Berlin er mest for voksne, men det er dog kun Bryggeriet der på Top 10 Berlin har restrektioner med alder, mener den er 12 år.