Rigsdagen Berlin
Rigsdagen Berlin – reichstag på tysk har en meget dramatisk historisk forløb. Fra den blev færdig i 1894 (tog 10 år at bygge) har rigsdagen været midtpunkt om meget i Tyskland, dog ikke under nazismen, de nedbrændte rigsdagen i 1933 og den blev ikke genopbygget af nazisterne, men bare endnu mere ødelagt som anden verdenskrig gik.
Da Berlin var opdelt lå Rigsdagen i Vestberlin, kun nogle få meter fra grænsen til øst. Og under blokaden af Vestberlin samledes berlinerne sig foran Rigsdagen. Mens byen var delt blev Rigsdagen ikke brugt (Bonn var jo hovedstad i Vesttyskland).
i 56 blev det bestemt at restaurere Rigsdagen Berlin, noget der varede fra 1961 til 64. I forbindelse med dette arbejde blev den oprindelige kuppel fjernet, den var for ødelagt af.
Frem til 1990 blev rigsdagen brugt til møder og udstillinger.
Den 3. oktober 1990 blev genforeningsceremonien holdt i Rigsdagen og dagen efter mødtes det tyske parlament i Rigsdagen. I juni 1991 blev det bestemt at Rigsdagen igen skulle anvendes som Tysklands parlament og en gennemgribende restaurering blev foretaget (kun ydermurene stod tilbage). Arbejdet var færdigt og rigsdagen blev igen taget i brug i 1999.
Restaurering og genopførsel af kublen blev beragtet som en stor succes.
Rigsdagen er en af de mest besøgte bygninger i Berlin
Kuplen i Rigsdagen Berlin er et besøg værd, men HUSK at bestille tid hjemmefra på rigsdagens egen hjemmeside:
Inde i Kuplen (Billedet til højre taget inde i kuplen) kan man gå op til toppen af kublen. der er mulighed for at låne headsæt hvor man kan få en beskrivelse af det man kan se i Berlin på turen op.
Kuplen er åben øverst oppe og sne/regn samles i en nærmest stor balje øverst oppe og ledes ned herfra
Det er gratis at besøge rigsdagen, men man skal være opmærksom på at der er meget sikkerhed, næsten en lufthavn værdig.